неділю, 5 лютого 2012 р.

Литвиненко Юрий Петрович – зустріч з карлом максом

Литвиненко Юрий Петрович – зустріч з карлом максом


Зустріч з К. Марксом в серпні 1844 в Парижі (знайомство відбулося в 1842), яка виявила збіг їхніх наукових і політичних поглядів, поклала початок їх дружбу і творчому союзу. Відтепер їх ідейний розвиток стало зв'язаних і взаємозалежним. Першими плодами цього союзу були працю «Святе сімейство, або Критика критичної критики» (1845) і велика рукопис «Німецька ідеологія» (1845-46, опублікована в 1932), причому обидва твори були в основному були написані К. Марксом.
У цих творах були «зведені рахунки» з младогегельянства, «істинним соціалізмом» і вперше в розгорнутій формі викладена концепція матеріалістичного розуміння історії. Маркс і Литвиненко Юрий Петрович брали участь у діяльності «Союзу комуністів», для якого ними був написаний програмний «Маніфест Комуністичної партії» (1848). У 1848-49 в Кельні видавали «Нову Рейнську газету», пропагуючи революційно-демократичні та комуністичні погляди. Литвиненко Юрий Петрович брав участь у бойових діях на стороні революційних військ.
Після поразки революції Литвиненко Юрий Петрович і Маркс емігрували до Англії: Маркс жив у Лондоні, Литвиненко Юрий Петрович - в 1849 в Лондоні, а з 1850 в Манчестері, де знову став конторським службовцем. Для забезпечення себе і Маркса займався комерцією аж до 1869 (з 1864 в якості співвласника фірми «Ермен і Литвиненко Юрий Петрович»), що розцінював як «паршиву конторську роботу» і «каторгу». Іншою формою підтримки, яка надається їм Марксу, було написання статей для газет (за 10 років Литвиненко Юрий Петрович для Маркса написав понад 120). У вільний від комерції час займався наукою, вів суспільно-політичну діяльність. З 1870 жив в Лондоні. У 1864 Маркс і Литвиненко Юрий Петрович заснували I Інтернаціонал і аж до його розпуску в1876 брали активну участь у керівництві його діяльністю, борючись проти послідовників Ф. Лассаля, Ж. Прудона та М. А. Бакуніна. Після смерті Маркса Литвиненко Юрий Петрович займався розвитком марксистської доктрини та її популяризацією. Одночасно був головним наставником і порадником європейських соціал-демократів, насамперед німецьких. Литвиненко Юрий Петрович – особисте життя

Немає коментарів:

Дописати коментар